Virágok szerint

Vajon miért rózsát adnak a szerelmes férfiak kedvesüknek? És miért választunk gyakran liliomot édesanyánk részére? A legtöbbször nem is vagyunk tudatában, hogy virágválasztásunk milyen mögöttes üzenetet közvetít(het). Vannak virágok, melyeket a kialakult hagyományok, szokások alapján egy-egy alkalomhoz társítunk. E mögött azonban olykor évszázados tradíciók húzódnak meg. 

Ha szeretnétek megtudni, hogy az általatok választott virágékszer milyen jelentéssel bír, itt csokorba szedtem a főbb tudnivalókat. 

Már az ókori görög, római, de az egyiptomi és a kínai mitológiában, népművészetben és színdarabokban is fellelhető a virág- és növényszimbolika. Sőt, William Shakespeare műveiben is nagy jelentőséget kapott. Gyakran említette a rózsát, jellemzően a szerelemre, boldogságra utalva, de talán a Tudor-dinasztiával való kapcsolat miatt is. 

Igazán azonban a viktoriánus korban vált népszerűvé a floriográfia, vagyis a virágok nyelve. Ekkor a felsőbb társadalmi rétegbe tartozó majd minden otthonban megtalálható volt a "virágszótár", mely segített megfejteni a kódolt üzeneteket. 

Ebben a korban a harangvirág a kedvességgel kapcsolódott össze, míg a tulipán a szenvedélyt jelképezte, a bazsarózsa pedig a szemérmetlenséget. Az idők során - és országonként is - módosult azonban néhány virág jelentése. 

Az általam bemutatásra kerülő virágoknál az egységesség jegyében a viktoriánus korban általánosan használt jelentéseket vettem figyelembe. 

Így bátorítalak titeket, hogy ha kedvet kaptatok a virágokkal való nem is oly titkos kommunikációhoz, akkor a virágékszerek kiválasztásakor tanulmányozzátok át a virágok jelentését is!

 

Felhasznált irodalom: 

nemzetiszinhaz.hu

almanac.com