Százszorszép

Ha a százszorszépre gondolok, általában két dolog jut az eszembe. A kertünkben zöldellő fű látványa, melyben vidáman bókolnak a fehér virágfejek, kora tavasztól késő őszig, néha még az enyhe teleken is. A másik dolog pedig nevének különlegessége, a szépség fokozott kifejezése. De vajon mit jelképez e kis virág? 

Nincs ilyen termék.
Keresés típusa
Miben keressen
Ft
Ft

A hóvirággal, a tulipánnal és a nárcisszal együtt a tavasz hírnöke, így a jelentése is kötődik az új kezdetekhez, megújuláshoz és újjászületéshez. 

A skandináv mitológiában a százszorszépet a termékenység, szerelem és szépség istennőjével, Freya-val hozták kapcsolatba, ami egy másik forrás a százszorszép és a születés/szülés közötti asszociációra. 

E két fenti ok miatt szokták a kismamáknak és gyermekeknek ajándékozni ezt a virágot.

Ugyanakkor egy római mítosz szerint Belides nimfát megpróbálta elcsábítani Vertumnus, a gyümölcsök istene. Hogy ezt elkerülje és megőrizze ártatlanságát, Belides virággá változott, méghozzá százszorszéppé. 

A fehér százszorszép szerény kis virágai az ártatlanság és a tisztaság szimbólumai is váltak.
Az igaz szerelmet is jelképezi, mivel valójában minden százszorszép virág két virág harmónikus egybeolvadása. A középső sárga csöves-, valamint a külső, fehér nyelves virágok alkotják a fészekvirágzatot.

A százszorszép az áprilisi születésűek születési virága

 

Felhasznált irodalom: 
petalrepublic.com
almanac.com
wikipedia
Jessica Roux: Floriography