Hanga

Kertekben is feltűnnek színes kis harangocskái, de európai domboldalakon vidám szőnyeget alkotnak csoportjai. A hangának már a kelta időkben is gazdag spirituális jelentést tulajdonítottak. Több nép kultúrájában megtalálható e virág, különböző szokások kötődnek hozzá. 

A skót kultúrában igen nagy szerepet kap e virág, így esküvőkön is gyakran dekorálnak vele abból a célból, hogy jószerencsét hozzon és áldást az ifjú pár életére. 

De honnan ered e kiemelt szerepe? Régi időkre nyúlik vissza története. Egykoron Malvinát - egy kelta bárd, Ossian lányát -, feleségül ígérték egy erős harcoshoz, Oscarhoz. Egy nap Malvina kint üldögélt és Oscar visszatértét várta egy csatából. Helyette azonban egy sántikáló hírnök érkezett. Sajnos igen szomorú hírt hozott: Oscar meghalt. Mielőtt kilehelte volna lelkét, még leszakajtott egy lila hangavirágot a harctérről és elküldte szerelmének. Malvina könnyekre fakadt, s egy csepp ráesett a virágra. A hanga lila színe azonnal fehérre váltott. Malvina így vélekedett: "habár e virág az én bánatom szimbóluma, ám hozzon jó szerencsét a fehér hanga mindenki számára, ki rátalál".

Így vált a fehér hanga a jószerencse és védelem szimbólumává. 

A viktoriánus időkben is elkülönítették a hanga jelentését színek szerint: a fehér esetében a skót hagyományokat követték, még a lila a szépség és csodálat jelképévé vált.