Páfrány

Tudtátok, hogy a páfrányok olyan régóta élnek a Földön, hogy 360 millió éves fosszíliákban is megtalálhatóak? A páfrányról hűs erdők, csörgedező patakok és elsuhanó őzikék jutnak az eszembe. Nem véletlenül, hiszen a páfrányok erdőkben és esőerdőkben élnek, s több száz fajtájuk létezik. 

5 000 Ft
4 900 Ft

A páfrány a virágok nyelvén a varázslatot és a titkos szerelmi köteléket szimbolizálja. S hogy minek köszönheti mindezt? 

A viktoriánus Angliában többféle őshonos páfrány volt, valamint nemesített fajtáit is ismerték. 1829-ben Nathaniel Bagshaw Ward - egy brit orvos - elkészítette a "Wardian case"-t, amely nem volt más, mint egy zárt üveg, benne némi földmaradvány és egy páfrány (tulajdonképpen a véletlennek volt köszönhető felfedezése, eredetileg egy lepke bábját tette az üvegbe, a páfrány meglepetésként nőtt később). Így a mai üvegházak elődjeként egy mini üvegházat hozott létre. Ennek a találmánynak köszönhetően George Loddiges felépítette a világ legnagyobb melegházát Kelet-Londonban, melyben külön részt szentelt a páfrányoknak. Ahhoz azonban, hogy sok látogatót vonzzon a létesítmény, elterjesztette, hogy a páfrányok gyűjtése az intelligenciát tükrözi vissza, ill. növeli a férfiasságot és a mentális egészséget. Miután a botanikus Edward Newman kiadta a A History of British Ferns (A brit páfrányok története) c. könyvét, kirobbant Angliában a közel 50 évig tartó "páfrány-láz". Társadalmi rétegekre való tekintet nélkül az emberek páfrány-gyűjtésbe kezdtek, s az egyszerű préselt levelektől kezdve a páfrány motívum megjelent a lakberendezési tárgyakon is. A "páfrány-vadász bulik" lehetővé tették a szigorú etikettet követő fiatal hölgyek számára, hogy a szabadban kötetlenebb módon viselkedjenek, mint a szalonokban. S talán hasonló érdeklődésú ifjúkkal is találkozhattak. 

Ha egy titkos hódoló szerette volna érzéseit nyilvánvalóvá tenni, akkor vagy egy páfrányt adott szíve hölgyének, vagy valamilyen kis ajándékot, melyet páfránylevélbe csomagolt.

Felhasznált irodalom: 
atlasobscura.com
almanac.com
wikipedia
subconsciousservant.com
Jessica Roux: Floriography