Nefelejcs

Sokunk kedvence a nefelejcs, mely április-május során díszít apró virágaival. A kéken kívül csodás rózsaszínes árnyalatokat és fehér színt is ölthetnek szirmai. Elnevezése nemcsak a magyar nyelvben, hanem más nyelveken is beszédes. A latin nemzetségnév (Myosotis) görög eredetű, és magyar fordításban „egérfület” jelent. Vélhetőn a botanikusokat e rágcsáló füleire emlékeztették a nefelejcs levelei. De mit is szimbolizál a nefelejcs a virágok nyelvén?  

5 000 Ft

A nefelejcs az igaz szerelem és emlékezés virága, ahogy ez utóbbira neve is utal. Amikor ezeket az apró, kék virágokat ajándékozzuk valakinek, akkor egyben egy ígéretet is adunk számára, hogy megőrizzük őt az emlékezetünkben. Így nemcsak a romantikus érzelmek kifejezésére alkalmas, hanem egy számunkra különleges személynek is tökéletes ajándék lehet, hiszen törődésünk, a köztünk lévő erős kötődést közvetíti. 

Több érdekes legenda is fűződik e virághoz. Az egyik épp arra ad magyarázatot, hogy honnan ered a növény elnevezése. E középkori germán monda szerint egy lovag szerelmével épp a Duna parjtán sétált. A lány meglátta a csodálatos kék virágokat a parton, s megkérte kedvesét, hogy szedjen neki egy csokorral. A lovag lehajolt és értük nyúlt, ám hirtelen belezuhant a folyóba és páncélja miatt képtelen volt kiúszni onnan. Süllyedni kezdett, s megragadva a kék virágokat, így kiáltott fel: "Ne felejts el!". Ezért lett a nefelejcs az örökké tartó szerelem jelképe. 

E népszerű virág egyben a szeptemberi születésűek születési virága is. 

A nefelejcs nemcsak a művészetekben köszön vissza - több költőt is megihletett, hanem Alaszka nemzeti virágának választotta. 

S álljon itt egy rövid vers róla, mely megtalálható a nagymamámtól kapott régi kis könyvecskében.  

Mit beszélnek a virágok? - Nefelejts (Myosotis):

Én nem felejtelek, de ne feledj te sem!
Mintha volna a liget könyűje,
Tiszta gyöngygyel ömlik a patak;
Partjain az ifju nefelejtsek
Bokrosával felvirítanak.
Kedves lánykám! a te szép szemedből
Hivedért könyűt gyakorta ejts!
Kebleden, édes bús harmatától
Úgy virul a legszebb nefelejts!
Tompa Mihály költeménye, 1845-ből.
(nem javítottam az eredeti kiadvány helyesírásán)
Felhasznált irodalom: 
petalrepublic.com
almanac.com
Jessica Roux: Floriography