Búzavirág

Gyermekkori emlékeim között van nagymamám kertje, melynek egy részén színes búzavirágok hajladoztak. Ám nemcsak kertekben találkozhatunk vele, hiszen régen a szántóföldek (búzatáblák) gyakori gyomnövénye volt. Innen ered a neve is. A klasszikus kék búzavirág mellett azonban fehér, rózsaszín, bordó, ill. teltvirágú nemesítések is megtalálhatóak. Vajon mit jelképez a virágok nyelvén? 

Nincs ilyen termék.
Keresés típusa
Miben keressen
Ft
Ft

Hívhatnánk a remény virágának is. 

Már az ősidőkben is különleges figyelmet kapott, azonban az egységesség kedvéért a virágoknak a viktoriánus korban használt jelentésére fókuszálok.  

Angol nyelvterületeken a búzavirágot "agglegény gomb"-nak is nevezik (bachelor’s button), mivel virágzata gombhoz hasonlít. A viktoriánus időszakban a fiatal, partiképes legények gomblyukukba búzavirágot tűztek, mikor szerelmesek voltak. Ha a virág hamar elhervadt, akkor a fiú érzései nem találtak viszonzásra. Viszont ha sokáig megőrizte szirmai frissességét, akkor abból arra következtettek, hogy van remény az ifjú érzéseinek viszonzására. Így vált a búzavirág a remény (a szerelembe vetett hit) szimbólumává abban a korban, amikor még igen nagy jelentősége volt a virágokkal való kommunikációnak. 

Sok művészt megihletett e virág szépsége, többek között Vincent Van Gogh és Claude Monet festményein is megjelenik. Benedek Elek Dal a búzavirágról című versében egy gyönyörű, bús metafórán keresztül főszereplőnek választotta a búzavirágot.

Fellapoztam a nagymamámtól kapott, régi kis könyvet: 

Mit beszélnek a virágok? - Buzavirág (Centaurea cyanus):

Szemed szebb, mint e virág!

Kacsints reám szerelemmel,
Buzavirág-szép szemeddel;
Bús lelkembe gyújts világot, 
Fakaszsz ezer szép virágot!

(nem javítottam az eredeti kiadvány helyesírásán)

A búzavirág Észtország nemzeti virága, a mindennapi kenyeret jelképezve. 

Felhasznált irodalom: 
petalrepublic.com
almanac.com
Jessica Roux: Floriography
wikipedia