Pitypang

A gyermekláncfűnek, pongyola pitypangnak nagyon sok népies elnevezése van hazánkban. Termésének szépsége elbűvül, és sokszor még mindig arra késztet, hogy mint gyerekkoromban, szerteszét fújjam magjait. Mert bár napsárga, élénk virága is vidám látvány, mégis a termése az, melyhez a legtöbb legenda és jelentés fűződik. 

 

 

5 500 Ft
Annak ellenére, hogy gyomnövény, az évszázadok során különböző jelentést társítottak a pitypanghoz. Ezek között meglepően sok átfedés is van. A nyugati kultúrákban általánosan elterjedt az a hiedelem, hogy mikor elfújjuk a pitypang magjait, akkor azok teljesítik kívánságainkat.
Ezek a magok igen cudar körülmények között is képesek megkapaszkodni s új életet kreálni. Ezért váltak a szélben szálló pitypang magok a pozitív hozzáállás, a fejlődés és túlélés jelképeivé
Azt talán kevesen tudják, hogy pitypangmagok a természet egyik leghatékonyabb "repülői". Egy-egy növény átlagosan 15 000 pitypangmagot növeszt! A kis ejtőernyők néha akár 100 km-t is repülnek, mielőtt földet érnének. Ebben pedig az segíti őket, hogy meg tudják "jósolni" az időjárást. Pontosabban olyan a termés felépítése, mely alkalmazkodik az időjárási feltételekhez. Párásabb időben, akkor vélhetően kisebb a szél, az "ejtőernyők" bezáródnak. Szárazabb, szelesebb időben azonban az "ejtőernyők" megnyílnak, hogy a szél szárnyára kapva a magokat, azok szabadon repülhessenek. 
Fentiek miatt alakult ki a pitypang jövendöléssel, jövőbe látással kapcsolatos jelentése.  
Felhasznált irodalom: 
petalrepublic.com
wikipedia
theweathernetwork.com
Jessica Roux: Floriography