Blog

Találkozások - festészet és ékszerkészítés

2020.12.10 20:07
Találkozások - festészet és ékszerkészítés

Amikor L. Nagy Judit megkeresett, hogy egy festményhez illő ékszert szeretne tőlem, ellentmondásos érzelmek kavarogtak bennem. Izgalmas várakozással töltött el a lehetőség, hiszen teljesen szokatlan volt a feladat és kihívást jelentett, másrészt viszont éreztem a megfelelés súlyát is. Még egy kérése volt: szerette volna a gyöngyvirágot is viszontlátni a nyakláncban. 

Elsőként ismerjétek meg a festményt - s rajta keresztül az alkotót is, mely az ékszerkészítési folyamat során a múzsám volt! 

Judit szavai csodásan bemutatják a mű keletkezésének történetét, és azt a különleges és egyedi technikát, mely létrehívta. Szerintem mindig hihetetlenül izgalmas megismerni, hogy mi áll egy festmény mögött, milyen üzenete van az alkotásnak - ez gazdagítja és formálja azt a vetületet, amit mi kapunk a műből. 

 

 

"Mindig minden jó a szerelemmel kezdődik, a szerelemben valósul meg és teljesedik ki. A SZERELEM emberi létünk alfa és omegája. Szerelmesnek kell lenni az életbe. S akkor csodák övezik utunkat. Ez a kép, amely a „Classic Panni“ címet kapta, két ilyen történet összeolvadásából született meg.


Az elmúlt hónapokban számtalan, az interneten elérhető, Epres Panniról szóló anyagot átnéztem. Az eredeti fényképet, szerintem Náray megosztásában láttam meg először, s azonnal tudtam, hogy ezt egyszer majd meg fogom festeni. Akkor még az IVVArt Method © (a borral festett képek technikája)-val gondoltam ezt megvalósítani, s vártam a megfelelő borra, amely majd összecseng azzal, amit érzek, látok a kép által. 
Itt "lépett közbe" egy "erősebb" történet: azaz továbbfejlesztettem a vászonra kerülő alkoholos, térbelileg megszáradó masszát borosból tömény szeszesre.
Akik erre a lépésre inspiráltak:
A svájci ORATOR AG két ember - az életben valóban szerelmes házaspár - kiteljesedése. Jogász diplomás, világot járt "ötvenesek", akik egyedi, exkluzív gyümölcspárlatokat (Obstgeist), gint, rumot, stb. készítenek egyedi receptek alapján.
Az év elejei lockdown ideje alatt alkották meg a nagyon speciális Himbeergeist ( a málna lelke - így hívom, Geist németül lélek) párlatot. A története és az íze elvarázsolt és szerelmbe ejtett :) (alkoholizmusról szó sincs!)
Így lett ez egy kerek egésszé a „SPIRIT OF ART - ART OF SPIRIT“ név alatt létrejövő újabb képekben.
Epres Panni és a málna lelke. Ezt akartam ötvözni és finoman „összegyúrni“.

Adatgyűjtésbe fogtam, mint minden képem esetében: Panni őszi gyermek. 
Találtam egy Zefa nevű málnát, amelyet ősszel szüretelhetünk. A színét tanulmányoztam. A Himbeergeist, azaz Raspberry spirit, ital is de ha kiemelem a "spirit" szót, akkor az szellem, lélek is. Az eper latinul Classic.
"Számomra fontos a csend." "Szeretek egyedül lenni." (ez mennyire igaz rám is!)
A család van az első helyen.
Az említett fotó kisugárzása: egy klasszikus szépség.


Maga a munka:
Megtartottam a fotóról Panni pózolását, azt a Pannit akartam "kifejezni", ahogy ma képzelem el őt... A "megélt dolgok hozzáadott értékét". Az arckifejezés valamivel keményebb, mégis nemesen, kecsesen, finoman, érzékenyen és érzékien, ámde stabilan áll a viharosan dinamikus világ(á)ban. A háttér ujjal festett, nagyon gyors munkát igénylő
módszer. Panni "minden részlete" aprólékos, ecsetelős munka eredménye. Ezzel is felerősítve a bel- és külvilág (energetikai) különbségét.

A kalap, főleg a karimája, a nyakék fekete köves része és a ruha készültek a földes, alkoholos, a világ minden tájáról fellelhető, a párlatokhoz használt bio fűszerek keverékéből.

A nyakék hegyi kristályai részben festettek, részben (2 darab) tükrösen reflektáló, formára szabott, akrill festékkel felerősített forma.

A bőr bársonyos finomságát 8 réteg festék finom feldolgozásával értem el.

Bal oldalon, az egymás fölött elhelyezett, alumíniumlapokból megalkotott szimbólumok az ORATOR céggel kapcsolatosak. A legfelső szimbólum a leírásban említett málna szesz hivatalos jele, amely az üvegeken (palackokon) is megjelenik. A tulajdonosok engedélyével használtam fel a képhez. A mai cég egy renovált, régi cérnagyár épületében található, csodásan kialakított belső terekkel. A tulajdonosok műgyűjtők és a cégük (az
egész része, nem csak a show-room, de még a kifőzde is) beltere eredeti festményekkel díszített.
A cérnagyár történelmére utalva ebben a felső szimbólumban valósan is megjelenik egy cérna tekervény - a közepét egy világoskék kristállyal koronáztam meg. Mind a négy kör alakú jel kapott 2 rétegben egy speciális pasztát, amely üvegesen átlátszóan szárad rá a felületre, így végérvényesen védve azt.

A festmény méretei:
120 x 120 x 4 cm

Panni kedvenc virágillatát nem tudtam belekomponálni. A gyöngyvirág egy külön vizuális történetet igényel :)

Szeretettel és tisztelettel,
L. Nagy Judit - LNJ
Freienstein (Svájc), 2020, október 28. " 

S nézzük, hogyan próbáltam reflektálni a nyaklánccal a festményre, belefoglalva a gyöngyvirágot! 

A medálban igyekeztem visszaadni azt a színvilágot, mely a képet meghatározza. A térbelire szárított gyöngyvirág fáradt színe mindenképp színes hátteret kívánt, azonban a dinamikus pirosas-málnás árnyalatokat nemcsak a medál alapjaként, hanem virág formájában is vissza kívántam adni. Préselt virág készletemben leginkább a muskátliszirmok voltak, melyek ezt a hatást kifejezték. Már csak egy kis többletre volt szükség, ami valamilyen módon kihangsúlyozza az eleganciát. Ezt a süntök csipkézett termése biztosította. 

 

Egy egészen más jellegű találkozás alakult ki Judit "Blue Velvet" festménye és a Pillangós Virradat ékszereim között. Ezúttal egymástól függetlenül került ugyanaz a motívum az alkotás középpontjába mindkettőnknél. 

A "Blue Velvet“ („Kék bársony“, méretei 120 x 120 x 3,5 cm) az "Art of Spirit - Spirit of Art - Art is Spirit“ projekt (2020) legelső gin portréja.

Mire taníthat minket a Morpho pillangó a kivételes szépségével és szabadságával?

Nagy, masszív, felülről világítóan kék szárnyai fogva tartják az ember tekintetét. Mégis, ez az egyedi szépsége röptében varázsolja el az embert leginkább - amikor is a ragyogó kék és a szárnyat alulról fedő matt barna szín a szárnycsapkodás közben olyan hatást kelt, mintha a Morpho pillangó hol megnyilvánulna, majd eltűnne.

 

Ezt igyekeztem kifejezni a női alak testtartásával, a bőrszín tudatos megválasztásával, és a kék bársony, arany passzportós, exkluzív negligée minden hajlatával. A kép matt fekete, geometriai mintázatú hátteret kapott, hogy a kék bársony és a pillangó kapják a főszerepet.

A Morpho lepke felülről egy plusz, arany porban úszó megvilágítást kapott, s ez, a csak őrá irányuló fénycsóva, felerősíti az amúgy is szikrázó kékségét. A szárnyai között egy fényoszlopocska folytatja útját a női alak, a test bal oldalán támaszkodó, csuklójáig. A szárnyak felülről neonos kékben visszaverik a rájuk „hulló“ fény egy részét, amelyet csak a kép egyik feléről láthatunk, míg a másik oldalról teljességében láthatatlan. Ezt a hatást egy különleges akrill (acryl crysatllic) festékkel értem el.

 

Az arany szegély valódi cérna tekervényből kialakított, majd 2 különböző arannyal bevont, nagyon egyedi és finom, mégis igencsak hangsúlyos része a képnek. Ezzel tisztelegtem a gint gyártó, svájci ORATOR AG (egyik gin termékük szintén a Blue Velvet nevet viseli) történelmi, felújított épülete előtt, amely hosszú évtizedeken át cérna- és fonalgyárként működött.

 

A Virradat ékszerek - a nyaklánc és gyűrű - fő motívuma a kék pillangó. A nyakláncnál egy kis csavart vittem a történetbe: szerettem volna a meglepetés erejével élni, ezért kétoldalasra készítettem el. A finom türkiz szemcsékből kirakott szárnyak között a potroh barnás-aranyló színét szintén zúzott kőzetből alkottam meg. A medál egyik oldalán az alapot egy messzi nyaralás emlékét őrző nyírfaháncs őrzi, a másik oldalt pedig egy elbai hematit csillogó szemcséi borítják. 

 

 

Nagy öröm volt számomra, hogy megismerhettem Juditot és alkotásait! Ha a ti érdeklődésetek is felkeltették izgalmas festményei, akkor itt tudtok többet olvasni róla: 

https://www.invinoveritasart.com