Blog

Mi jellemzi a Virradat ékszerek fém részeit?

2020.10.20 16:00
Mi jellemzi a Virradat ékszerek fém részeit?

"Milyen fémből készült ez a fülbevaló?" "Sajnos csak meghatározott anyagból készült ékszereket hordhatok, mert fémallergiám van." "A kedvenc aranyláncomra keresek medált."

A fenti mondatok többször is elhangzottak a vásárok során, amikor találkoztam veletek. 

Az új ékszercsalád tervezésekor törekedtem a saját tapasztalataimon túl a tőletek kapott - fenti - visszajelzésekre is támaszkodni, így született meg a Virradat. 

 

 

 


Készítettem egy áttekintést számotokra a Virradat ékszerekhez használt fém szerelékekről. Egyrészt azért, hogy pontosan lássátok, mit is vásároltok, másrészt pedig azért, mert igen érdekes folyamatokon megy keresztül egy-egy medáltartó vagy éppen lánc, mire teljesen elkészül. Hogy ti is lássátok, mely ékszer az ideális választás számotokra, mindegyiknél jeleztem, hogy milyen fémből készültek. 

Közös jellemzőjük, hogy ezeket a szerelékeket szakértő kezek munkálják meg, s kiválóságuk minőségükben és az innovatív megoldásokban rejlik. 

Ugyanakkor több fémtípus is előfordul a nyakláncok, fülbevalók és gyűrűk esetében. 

 

Ón ötvözetek

Amikor azt látjátok egy ékszer leírásánál, hogy ón ötvözet, akkor minden esetben NL7 ónötvözetről van szó, mely tartalma az alábbi: 

  • 95,75 % ón
  • 2 % antimon
  • 0,25 % réz
  • 2 % bizmut.

A jó minőségű ón ötvözetek jellemzője az ón tartalom magas százaléka.

Ólom tartalom

Ezen Virradat ékszeralkatrészekhez használt ón ötvözet igen alacsony ólom tartalmú, és rendkívül kevés szennyeződést tartalmaz. Így a szakmai sztenderdek és a legjobb ipari gyakorlat szerint ezen ón ötvözetek fém tartalmát "ólommentesnek" lehet nevezni. 

Nikkel tartalom

Az ékszerekhez használt ón ötvözetek 0% nikkelt tartalmaznak. 

Sárgaréz alkatrészek

Néhány lánc és medáltartó sárgarézből készült, és valamilyen bevonatot kapott (az egyes ékszereknél található erről bővebb információ). 

Bevonatok készítésének folyamata

Elektrolitos eljárás keretében vonják be az ékszer alkatrészeket 24 karátos arany, 999-es finomságú ezüst vagy éppen réz bevonattal. Ez a folyamat nagy szakértelmet, figyelmet igénylő lépésekből áll. 

  1. az ékszer alkatrészeket ólommentes tartályba - egyfajta forgó dobba - helyezik megfelelő anyagokkal együtt (polírozó és tisztítószerek). Ezáltal lecsiszolódnak a szerelékek és könnyebb elkészíteni a bevonatot a sima felszínre. 
  2. ezt követően a szerelékeket alaposan megtisztítják minden szennyeződéstől és zsírtól, majd egy fürdőbe helyezik és áramot kapcsolnak az oldatra. Ebben a lépésben a behelyezett anódlemezről átvándorolnak a bevonatréteg atomjai az ón ötvözetű és a sárgaréz szerelékekre. Ezeket a tartályokat folyamatosan ellenőrzik, hogy minden szennyeződéstől mentesek maradjanak. 
  3. minden szerelék kezdeti bevonata egy réteg réz. Ez a réz réteg lezárja a szerelékek felületét, egyfajta akadályt képezve, mielőtt a nemesfémek alkalmazásra kerülnének. 
  4. az antik arany és antik ezüst bevonatú szerelékek egy mikromennyiségű nikkel bevonatot kapnak. Ez a lépés kritikus fontosságú, mivel egy sima, nem durva felületet alakítanak ki, melyhez a nemesfémek rögzülhetnek. A második bevonat után vonják be antik arannyal vagy antik ezüsttel a szerelékeket. 
  5. a nemesfém bevonat után öblítik, újraöblítik, majd forrásban lévő vízbe helyezik a fém szerelékeket. Ezt követően pedig egy szárítóban tökéletesen felszárítják a nedvességet róluk. 
  6. az utolsó lépésben a szerelékeket egy vízálló, antik akril oldattal vonják be, majd egy forgó dobba helyezik a megfelelő, befejező anyagokkal. Ez biztosítja a szerelékek antik kinézetét. 

Az antik réz szerelékek esetében a folyamat kis mértékben eltér a fentiektől. A kezdeti réz réteg 1,27-1,52 mm vastag. Ezt követően kémiailag megfeketítik a szerelékeket, majd egy forgó dobban megfelelő anyagokkal "megpörgetik", hogy a fekete réteg fölösleges részét eltávolítsák. Három alkalommal öblítik és szárítják. A következő lépésben vízálló, akril réteggel vonják be, hogy megóvják a rézt. Az utolsó fázis magába foglal egy újabb eljárást a forgó dobban. Az antik réz bevonatú szerelékek esetében a bevonat nikkelmentes. 

Virradat fülbevalók 

 

A fülbevaló szerelékek bevonata is nikkelmentes, csakúgy, mint a fentebb említett antik réz bevonatú szerelékek. A nikkelmentes bevonat folyamatában a fenti lépések közül a 4-es az, mely eltérést mutat. A kezdeti réz bevonat kialakítását követően az ón ötvözet és sárgaréz szerelékeket egy ólommentes, savas réz tartályba helyezik egy villanásnyi időre. Ez a "villanásnyi" réz réteg teszi lehetővé a nemesfémek számára a tapadást. Végül a fülbevaló szerelékeket 24 karátos arannyal vagy 999-es finomságú ezüsttel vonják be, ill. befejező elemként pedig antikolják a már leírt módon. 

Remélem, hogy sikerült hasznos és érdekes információkat megosztanom veletek!