Blog

Mit üzennek a virágok?

2019.11.21 23:08
Mit üzennek a virágok?

A szerelmes férfi vörös rózsát ajándékoz, anyák napjára orgonával, gyöngyvirággal lepjük meg édesanyánkat. De mit jelképez a százszorszép? No és a pipacs?

 

hortenzia az egyik leggyakoribb virág, melyet ékszer alapanyagként használok. Mérete és színe mindig elbűvöl, és az a metamorfózis, amelyen egy tő keresztülmegy tavasztól késő őszig. A levelek színe és a virágzata is megváltozik, az idő előrehaladtával mélyül, mintha csak a szezonhoz igazodna. De mit is szimbolizál a virág?

hortenzia

A hortenzia a szívből jövő érzelmek, a hála és a bocsánatkérés közvetítője a virágok nyelvén. 

A szarkalábhoz – mint oly sok virághoz – gyerekkori emlékeim kötődnek. Nagyszüleim kertjében mind a nemesített, mind a mezei változata dús foltokban hajladozott. Azt azonban csak később tudtam meg, hogy a virág angol neve (delphinium) a görög delfin szóból ered, s ha megnéztek közelebbről egy-egy bimbót, látszik is a hasonlatosság.
A kék szarkaláb a magasztosság és báj jelképe, a rózsaszín pedig a fiatalságot és az új életet, a megújulást szimbolizálja.

szarkalábak

 

nefelejcs neve meglehetősen beszédes, így jól kiemeli szándékunk, ha különleges alkalomra ezt választjuk ajándékul.

nefelejcs

 

Másik nagy kedvencem a pipacs. Talán kettősségében rejlik titka: a fátyolvékony szirmok törékenységet sugallnak, de vörös izzása szenvedélyről árulkodik. Lehet, hogy ez okozza, hogy jelentése kultúránként változó. Az ókori népek az álommal hozták kapcsolatba, az angolszász országokban pedig a háború hősi halottainak jelképe. Kínában és Japánban a mély, szenvedélyes szerelem, valamint a siker szimbóluma.

Pipacs

 

Szerintem mióta pitypang van, azóta ragadják meg kicsiny kezek és fújják kacagva szerteszét „ejtőernyős” magjait. De a szélben szálló pitypang magok időnként még a felnőtteket is elbűvölik. A magok nehéz körülmények között is meg tudnak telepedni, így a pozitív hozzáállás, fejlődés és túlélés jelképei is. S persze remek móka elfújni őket.

Pitypang ékszer

 

A rózsa különleges helyet foglal el valamennyiünk szívében. Legyen akár illatos tearózsa, vagy boltívet alkotó futórózsa, szinte mindannyiunknak van egy kedvenc típusa vagy színe. Én a lilás árnyalatért rajongok, de mindegyikben tudok valami szépet találni. Talán ennek a virágnak az üzenete a legkönnyebben dekódolható és a legáltalánosabban ismert.

Rózsa