Blog

Egy ékszer születése

2020.05.20 23:11
Egy ékszer születése

Mi történik, amikor együtt tervezzük meg az ékszereitek?

Az egyedi rendeléseknél rövidebb-hosszabb egyeztetési folyamat során ölt testet az elképzelés. Van, amikor konkrét tervvel érkeztek vagy korábban vásárban látott ékszerem reprodukcióját szeretnétek. De gyakran előfordul az is, hogy csak egy forma, egy virágfajta, vagy egy színvilág a meghatározó, mely mentén elindul a közös gondolkodási folyamat.

A megrendelések másik típusába a teljesen egyedi ékszerek tartoznak, melyekhez ti adjátok az alapanyagokat. Ezek jellemzően olyan kincsek, melyek számotokra valamilyen kedves emléket hordoznak (virágok, egy hajtincs vagy pici kavicsok). Ilyenkor még nagyobb az én felelősségem és bevallom, izgulok is, hiszen pótolhatatlan relikviákat bíztok rám, amelynél nincs újrakezdési lehetőség, ha valami nem úgy alakul, ahogy kellene.  

Nem is olyan régen érkezett hozzám egy levél, melyben nefelejcses nyakláncot kért a levél írója, minél kevesebb fém szerelékkel. A forma közös kiválasztása után szabad kezet kaptam.

A gondosan megőrzött nefelejcs készletemből öszeállítottam egy kompozíciót, s mivel ez elnyerte a megrendelő tetszését, így nem is készült több verzió. Ezt látjátok a képen. Ilyenkor papíron, síkban próbálom modellezni, hogy majd a térbeli medál hogyan is fog kinézni (ez különösen akkor trükkös, ha vastagabb medálról van szó, mert akkor nehezebb papíron érzékeltetni a térbeli viszonyokat).

A legtöbb gyanta ékszer legalább 2, de inkább 3 vagy még több réteg gyantából épül fel, melyek óvón őrzik a virágokat. Így több napos várakozásra, és sok-sok türelemre van szükség (ami nekem nagy önuralmat jelent), mire a medál megszilárdul. Ezen a képen jól látszik, hogy fordítottan kell dolgoznom: ami most a medál eleje lesz, az itt a forma aljával néz szembe. Ez mindig egy kis agytornát is jelent, hogy készítés közben tükrözzem a kívánt kompozíciót és annak megfelelően rendezzem el a virágokat a még épp meg nem keményedett ökogyantában. 

Bevallom, az egyik legizgalmasabb rész a medálok kiszabadítása a formából - ez mindig olyan, mintha ajándékot csomagolnék ki, csak itt sokkal-sokkal óvatosabbnak kell lennem, kapkodásnak nincs helye. Néha érnek meglepetések: a virágszirmok a gyanta hatására áttetszővé válhatnak, a térbeli kompozícióknál valamelyik virág elvándorolt a helyéről és nem egészen olyan lett az összhatás, ahogy elképzeltem. Hosszú tanulási folyamat és némi szerencse kombinációjára van szükség. Ez a fázis azonban még korántsem az utolsó, hiszen még nem készült el az ékszer. A kevésbé szeretem részek most következnek: csiszolás, polírozás, fúrás vagy ragasztás és szerelékelés. 

A fentiekből is látszik, hogy gyanta ékszert nem lehet egyik napról a másikra készíteni. Az egyéni megrendelések pedig még hosszabb időt vesznek igénybe, mintha csak a saját elképzelésem szerint alkotnám meg az ékszereket. Szezontól függően, de jellemzően legalább két héttel tudtok számolni, a ragasztott medáltartós ékszereknél pedig még hosszabb idővel a ragasztó kötési ideje miatt.  

Ti milyen ékszert terveznétek? Ha kedvet kaptatok egy saját elképzeléseitek alapján, vagy féltve őrzött kincseitekből készült ékszerhez, akkor forduljatok bizalommal hozzám! Örömmel várom, hogy közösen megvalósítsuk ékszer álmaitok!